Olomoucké tvarůžky
Tady najdete široký výběr Olomouckých tvarůžků, které jsou proslulé charakteristickou vůní. Někdo je miluje, jiný zas nenávidí. Jedno je ale jisté, zkusit je musí každý.
Olomoucké tvarůžky
Jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou (proteolytickým) rozkladem bílkoviny sýra při zrání. Díky svým nutričním hodnotám – nízké energetické hodnotě (tzn. nízkému obsahu tuku) a obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku, se Olomoucké tvarůžky řadí na první místo mezi sýry.
Při výrobě Olomouckých tvarůžků se nepoužívají geneticky modifikované suroviny. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Obsahují alergen – tvaroh vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. Neobsahují látky, které způsobují celiakii a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Charakteristika Olomouckých tvarůžků
#showmore#
Olomoucké tvarůžky mají řadu unikátních charakteristik, které je odlišují od jiných sýrů. Jsou tvrdé až polotvrdé konzistence s typickou hnědou kůrkou. Jejich chuť je výrazná, pikantní a mírně slaná. Mají silnou vůni, která se někomu může zdát intenzivní. Díky těmto charakteristikám jsou Olomoucké tvarůžky oblíbené nejen v České republice, ale také mezi návštěvníky zahraničí.
Kombinace Olomouckých tvarůžků s pivem
Olomoucké tvarůžky jsou tradičně spojovány s konzumací piva. Jejich výrazná chuť a pikantnost se skvěle doplňují s chmelovým nápojem. Kombinace Olomouckých tvarůžků a piva je oblíbená v mnoha hospodách a pivnicích po celé České republice. Tvarůžky se často podávají nakrájené na plátky s chlebem a hořčicí jako předkrm nebo součást pochoutkového talíře.