Expirace všech piv je po Vánocích, můžete v klidu objednávat.

Časté chyby při používání výčepních zařízení

Výčepní zařízení - časté chyby při používání

Vážení přátelé a milovníci dobrého a poctivého piva! Blíží se jaro a z našeho pohledu tím pádem i pivní sezóna, doba venkovních posezení u grilu či ohně s přáteli, pod pergolou nebo jen tak pod širým nebem, kde ve většině případů nechybí nebo lépe řečeno nesmí chybět čepované pivo. Mnozí z vás vlastníte výčepní zařízení, chcete-li domácí výčepy, jiní si je zapůjčujete v pivotékách. A jelikož i my, Domácí Pivotéka.cz, službu pronájmu výčepních zařízení provozujeme a máme zkušenosti z praxe, rozhodli jsme se, že v tomto článku poukážeme na několik zásadních chyb, které se v souvislosti s používáním výčepů dějí, stávají.

Zde cítíme potřebu dodat, že přenosné výčepy, ať už jedno či dvoukohoutové, které vám zákazníkům půjčujeme u nás v Domácí Pivotéka.cz, jsou pro vás vždy perfektně nachystané, v první řadě precizně sanitačně vyčištěné po předešlém použití, dále pak seřízené a nachystané pro okamžité použití, tak aby jste si je mohli jednoduše a komfortně užít pro jakoukoli příležitost. Vždy se vás ještě při předání ptáme, jestli s používáním výčepů máte zkušenosti nebo zda vás máme o fungování a použití ještě poučit.

1. Výčepní zařízení musí být připojeno ke zdroji el. energie

Asi si řeknete, že je to přece samozřejmost, ale věřte, že se setkáváme i s případy, kdy nám lidé volají, že to nefunguje a přitom tak nějak "zapomněli" strčit koncovku do elektriky :-)

2. Výčepní zařízení je třeba spojit se sudem, zkrátka a dobře - narazit!

.
.
.
.

Propojení chlaďáku se sudem je zcela zásadní, bez něj to taky nefunguje. Proces naražení je pro zkušené harcovníky banalitou, ale pro nováčky to je mnohdy problém. Od výčepu vedou 2 hadice (vzduchová a pivní) a ty ústí do narážecí hlavy. Ta je pojítkem mezi sudem a výčepním zařízením. Většina z vás nemá problém úkon správného naražení zvládnout, ale laici či netrpělivci to dokáží prostě udělat špatně.

U narážecích hlav typu žehlička (plochý) a kombi je třeba dorazit hlavu dostatečně až po okraj fitingu sudu, jinak může dojít k tomu, že mechanismus stlačení u narážecí hlavy dobře nedosedne k fitingu, pak při stlačení páky naražeče může docházet k úniku piva v okolí spojení, nebo nejde páka naražeče stlačit vůbec.

narážecí hlava žehlička - nedoražená narážecí hlava žehlička - správně doražená

U narážecí hlavy bajonet (korb) se problém většinou stane při nesprávném dosazení hlavy na fiting sudu, kdy je potřeba dbát na to, aby při nasazení hrdla naražeče k fitingu bylo provedení naprosto kolmé. Dále je pak třeba provést úkon otočení narážeče ve fitingu o zhruba 90° ve směru hodinových ručiček mírným tlakem až nadoraz - dokud to zarážky na fitingu dovolí. Následně už potom stačí pouze stlačit páku naražeče směrem dolů a je hotovo.

kolmé uložení narážecí hlavy bajonet bajonet po otočce o 90°

Ještě před samotným naražením vždy zkontrolujte čistotu fitingu po odstranění víčka sudu, někdy se totiž stane, že jsou zde už z pivovaru drobné nečistoty. Pokud na ně přijdete, stačí je sejmout vlhkým hadříkem. Pokud by se však nečistota jevila jako plíseň (což se taky občas může stát, když po stáčce v pivovaru zůstane v hrdle fitingu zbytek piva a ten se změní po čase na plíseň), nemusí to nutně znamenat, že i samotné pivo v sudu je zkažené. Zde radíme - vyfoťte detailně hrdlo naražeče s touto plísní pro případnou reklamaci, následně očistěte plíseň důkladněji, sud naražte, načepované pivo vyzkoušejte a pokud byste shledali, že pivo není ve správné kondici, sud odražte a přivezte nám jej na reklamaci, kterou s vámi vyřešíme okamžitě, následně pak dořešíme s pivovarem.

Také se občas stane, že při odstraňování sudového víčka dojde k odlomení kousku plastu a jeho spadnutí do hrdla fitingu. Když se před naražením tento úlomek z hrdla nevyndá, mívá to za následek, že pak úlomek zcela nebo částečně ucpe některou součást pivního vedení (naražeč, rychlospojka, hadice, spirála chlazení, výčepní kohout). I toto je potřeba předem zkontrolovat, přestože se to stává jen zřídka.

časté chyby při používaní výčepních zařízení

Dále bychom vás rádi upozornili, abyste se pokud možno nijak nevrtali v narážecích hlavách, jsou od nás nachystány tak, aby fungovali správně. Jde především o tzv. torpédo naražeče (u některých starších typů nebo výrobců pak kulička se zarážkou) sloužící k tomu, aby se pivo, které se dostane ze sudu přes naražeč dále do hadice a následně do výčepního zařízení, nevracelo zpět do sudu - jinak řečeno, při čepování pivo ze sudu pustí dál a poté, co se páka výčepního kohoutu vrátí do pohotovostní polohy, hrdlo narážecí hlavy se torpédem ucpe a pivo se nemůže vrátit zpět do sudu. Když už ale "nutně" musíte před použitím narážecí hlavu rozebrat a prozkoumat, vraťte torpédo příp. kuličku se zarážkou zpět do těla naražeče správně, jinak nastane opačný efekt, pivo se ze sudu nedostane a vy leknete :-)

správné vložení torpéda správné vložení kuličky se zarážkou

.
.
.
.

3. Na výčepním zařízení musí být zapnutý spínač kompresoru

Opět si asi někteří z vás řeknete, co to tu popisujeme za blbosti a že jsme se patrně zbláznili :-) Ale z vlastních zkušeností víme, že je třeba na to upozornit. Volají nám totiž žíznivci vyprahlí na poušť, že: "to teklo, ale už to neteče!" Sudy odchází ze stáčecí linky natlakované a logicky pak pivo po naražení zprvu teče, nicméně ne dlouho a pak je zapotřebí pomoc od kompresoru zabudovaného v přenosném výčepním zařízení. Takže na to prosím nezapomínejte. Od nás z Domácí Pivotéky jsou při pronájmu výčepy již přednastaveny se zapnutým spínačem kompresoru, abychom tomuto nedostatku předešli.

spínač kompresoru Sinop spínač kompresoru Lindr

4. Pozor na páčku kompenzátoru

Další z velkých maličkostí je nastavení průtoku za pomoci páčky kompenzátoru na výčepním kohoutu. Jak je většině milovníkům piva známo, průtok výčepním kohoutem je třeba páčkou kompenzátoru v průběhu čepování regulovat tak, aby pivo příliš nepěnilo, lépe řečeno aby pěnilo tak akorát. Problém občas nastane, když to někdo nezná a má páčku kompenzátoru v poloze, kdy je průtok výčepním kohoutem zcela zastaven, tedy v poloze zcela nahoře (viz. foto).

kompenzátor průtoku na plno kompenzátor průtoku zavřený

5. Obrovský pozor na stupeň chlazení

Na tento odstavec jsem se pří plánování článku těšil nejvíc. Proč? No protože toto je nejčastější důvod, proč nám lidé v amoku a s žíznivou hrůzou v hlase volají: "Do zádele, co jste nám to půjčili za výčep, vždyť on nefunguje!" Ale funguje! Až moc! A pivo vám v něm zamrzlo! Dříve jsme na tento "kámen úrazu" přicházeli po dlouhých telefonátech, kdy jsme napřed zdlouhavě prověřovali výše zmiňované možnosti chyb při použití, dnes už se ptáme rovnou, jestli náhodou nemáte zesíleno chlazení na maximum, protože tím opravdu může dojít k zamrznutí, zvláště u výkonnějších chlaďáků. Ale i u těch méně výkonných, a to v případech, kdy si nějaký "chytrák" usmyslí, že si tím zesílením na max. předchladí pivo v sudu :-) To je samozřejmě nesmysl, chladí se vždy pouze to pivo, které se zrovna nachází v chladící spirále uvnitř výčepního zařízení. Taky nezřídka dochází k tomu, že na akcích, kde je více lidí a každý si k výčepnímu zařízení chodí čepovat sám, se najde doveda, kterému se zdá být pivo málo studené a místo toho, aby kolečkem regulace chlazení pootočil jen mírně, otočí s ním na ono zmiňované maximum, odejde, nikomu o tom neřekne, pár minut po něm si zrovna nikdo načepovat nepůjde a "překvapení" je na světě - pivo zamrzne. Není to malý problém, protože někdy trvá třeba i hodinu, než se pivo zase rozteče, mezitím se konají záchranné akce typu honem s výčepem na přímé slunce, žhaví se fény apod., vzduchem létají výhrůžky stylu: "který bl.oň s tím krůtil, Franto ty bys zaslůžil po čuni!" Opravdu si na toto dejte velký pozor, není příjemné, když jste krásně rozpití a rozveselení pak musíte zbytečně abstinovat, nebo jak my na Moravě říkáme "sušit hubu".

 

U výčepních zařízení značky Sinop je regulátor výkonu chlazení na zadní straně a v praxi zde znamená "-" nejnižší a "+" nejvyšší stupeň chlazení. Od nás z Domácí pivotéky si zákazníci odnášejí výčepy přednastavené na cca 1/3 výkon (viz. prostřední foto).

regulátor výkonu na minimum regulátor výkonu na cca 1/3 regulátor výkonu na maximum

 

U výčepních zařízení značky Lindr je regulátor výkonu chlazení na přední straně přímo pod výčepním kohoutem a orientace stupně chlazení je zde naznačena symbolem zesílení. Od nás z Domácí pivotéky si zákazníci odnášejí výčepy přednastavené na cca 1/3 výkon (viz. prostřední foto).

regulátor výkonu na minimum regulátor výkonu na cca 1/3 Lindr regulátor výkonu na maximum

 

Snad alespoň pro některé z vás bude tento článek užitečný a prospěšný. A pokud by vás napadl ještě jiný zádrhel při používání výčepních zařízení, budeme moc rádi, když se o něm s námi podělíte - pište či volejte a my pak vaše postřehy a rady zveřejníme klidně i s vaším jménem, budete-li chtít.

Takže ať vaše nebo naše výčepy vždy a všude zvládnou každou akci každý sud! Dobrému a poctivému pivu zdar!

.
.
.
.

Vaše Domácí Pivotéka

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX