Expirace všech piv je po Vánocích, můžete v klidu objednávat.

Jak dlouho vydrží naražený sud piva

Jak dlouho vydrží naražený sud piva?

Otázka, kterou si klade snad každý milovník piva.

Primárně záleží na tom, jaké je v daný moment k dispozici tlačné medium*, tedy jest-li je to jen stlačený vzduch, nebo třeba CO2 či BIOGON. Sekundárně pak na tom, jaké pivo je zrovna naražené**.

Obecně lze říci, že doba trvanlivosti se liší podle metody tlakování. S použitím vzduchu má pivo životnost jen 2-3 dny, než začne ztrácet na kvalitě. S CO2 nebo Biogonem může být pivo v dobrém stavu až 3 týdny.

* Tlačíme-li pivo pomocí vzduchového kompresoru, je vynikající první den, dobré druhý den a pitelné ještě třetí den. Vzduch totiž obsahuje různé bakterie a mikročástice prachu a ty pak začnou v sudu pivo napadat a kazit. Proto je lepší se vybavit redukčním ventilem (budík) a bombou s potravinářským plynem - CO2 nebo Biogon (směs CO2 a N2 v poměru 20:80 nebo 50:50). Céóčko je dobré, ale může pivo překysličit, jinak řečeno zesifonovatět (snad žádný pivař nemá rád nadýmání :-) ). Naproti tomu Biogon díky obsahu Dusíku neprostupuje tolik do piva a uchovává jej v dobré kondici.

.
.
.
.

** Každé pivo má udanou minimální trvanlivost a doporučuje se jej vypít do daného data. Nicméně u naraženého piva se bavíme o tom, jestli je jako většina piv filtrované a pasterizované a vydrží tedy déle než piva nefiltrovaná, nepasterovaná či kvasnicová - řekněme piva živější, produkovaná vesměs minipivovary.

.
.
.
.

 

 

Dalšími důležitými faktory pro správné zacházení s pivem jsou třeba délka pivního vedení mezi sudem, resp. narážecí hlavou a výčepním zařízením, teplota v místnosti, kde je pivo skladováno a udržování čistoty výčepu a vedení. Délka pivního vedení se doporučuje logicky co nejkratší. Teplota skladování by měla být optimálně od 1°C do 10°C. Co se týče udržování čistoty, jedná se o nezbytné úkony, tedy po každém vyčepovaném sudu propláchnout vodou a co je důležitější - sanitační čištění chemickým roztokem - u domácích výčepů jednou až dvakrát do roka, v závislosti na četnosti používání, v hospodách samozřejmě častěji.

.
.
.
.

Shrnutí:
Pokud děláte v teple domova na vlastním přenosném výčepním zařízení se zabudovaným minikompresorem jen jedno či dvoudenní akce, bude Vám stačit jako tlačné medium stlačený vzduch. Pokud ale chcete mít pivko denně pěkné a řízné, pořiďte si ideálně Biogonovou bombu a budíky k Vašemu výčepu a pivo Vám vydrží ve skvělé kondici minimálně týden.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX