Pivo či Víno?
Pivo, či víno?
Pivo se úspěšně uchytilo i ve vysoké gastronomii. Dnes je již běžné setkat se s nabídkou ležáku plzeňského typu jako aperitiv místo šampaňského v michelinských restauracích. I když se pivo chová jinak než víno v kombinaci s jídlem, postrádá taniny a obvykle i kyselost, nabízí nám jiné benefity a to třeba hořkost a širší škálu nasycení.
Zde můžeme aplikovat poupravenou radu úžasného znalce gastronomie Brillata-Savarina: k bílým masům bílá vína a ležáky, k tmavým masům červená vína a tmavé speciály. Stejně jako u vína someliéři rozlišují různě lehká a těžká vína, u piva je tomu stejně. Chmel totiž působí podobně jako kyselina ve víně. Příkladem lehkého vína je Ryzlink vlašský nebo Rulandské modré, u piv jim lehkostí odpovídají ležák plzeňského typu a třeba i pšeničné pivo.
Těžší vína s vyváženou chutí alkoholu, ovoce a tříslovin, jejichž příkladem jsou Merlot nebo Zweigeltrebe, můžeme přirovnat k pivům stylu IPA nebo bock. Těžká vína z velice sladkých hroznů, jako třeba Cabernet Sauvignon a barikované Chardonnay, můžeme alternovat pivy jako je stout, porter nebo barely wine.