Pivovar Rohozec
Něco málo z historie pivovaru
Založil jej v roce 1850 Ferdinand Unger, dalším provozovatelem byl jeho syn Karel a následně vnuk Karel, který pivovar v roce 1910 prodal nově vzniklé společnosti Společenský pivovar a velkostatek hostinských, spol. s r.o. v Malém Rohozci u Turnova. V roce 1924 se stal pivovar akciovou společnost. V roce 1948 i zde došlo ke znárodnění a pivovar padl do chřtánu národního podniku Severočeské pivovary a poté do Východočeských pivovarů v Hradci Králové.
V roce 1994 byl pivovar privatizován ve veřejné soutěži, došel však až téměř ke krachu díky žalostnému hospodaření nových majitelů. Lepší časy pro pivovar nastaly až v roce 2004, kdy byla založena nová společnost PIVOVAR ROHOZEC, a.s. Díky velkým investicím se zde opět začalo vařit kvalitní pivo, přestože nebo právě pro to, že zůstal zachován tradiční způsob výroby, kterým se zde pivo vařilo už na přelomu minulých století. Dnes je pivovar jako ze škatulky, s krásným dlážděným nádvořím s kašnou uprostřed a pivovarskými hodinami na nové fasádě.
A jak se pivo v Rohozci vyrábí?
Roky osvědčenou klasickou technologií, způsobem stejným jako při založení pivovaru. Ze 3 základních surovin, tedy vody, sladu a chmele, pečlivě vybíraných pro výrobu kvalitního piva. Vodu pochází z vlastních studní, z pramenišť ve Vazoveckém údolí. Slad je český, plzeňského typu, připravovaný ve sladovnách v okolí Českého ráje. Chmel je ten nejlepší z nejlepších žatecký poloraný červeňák s charakteristickou příjemnou hořkostí.
Varna
Vše začíná ve varně, kde se slad rozemele, smísí s vodou a postupně ohřívá tak, čímž se aktivují enzymy, které škroby přemění na zkvasitelné jednodušší cukry. Scezováním se pak oddělí ječné pluchy prodávané pak coby mláto. Vznikne sladina (roztok cukru), ta se vaří s chmelem a vznikne mladina.
Z mladiny se odstraní hořké kaly, ochladí se na zákvasnou teplotu cca 7°C a přečerpá se do spilky (spílání).
Spilka
Proces výroby piva pokračuje ve spilce, kde se k mladině přidají pivovarské kvasnice a ta pak kvasí za teploty cca 10°C zhruba 7-10 dnů v otevřených kádích - spilkách. Kdo někdy byl v pivovaru, kde se používají otevřené spilky, jistě si pamatuje jaké byly rozdíly v barvě a množství pěny v jednotlivých kádích. Dál se zde vytváří hlavní podíl alkoholu a uvolňuje se CO2. Vytvoří se tím mladé pivo, které následně putuje do ležáckých tanků.
Následně pivo putuje do sklepa, kde přečerpané mladé pivo zraje v ležáckých tancích, dokvašuje a při tom se CO2 již nemůže uvolňovat jako ve spilce, ale zůstává v ležáckém tanku, a tak se pivo sytí a získává patřičný říz. V ležáckých tancích pivo dozrává až 2 měsíce při teplotě max. 3°C. Pivo z ležáckých tanků se potom zfiltruje a naplní do přetlačných tanků.
A nakonec na stáčecí linky, kde se pivo z přetlačných tanků stáčí do lahví, sudů, 5l soudků nebo plechovek. Filtrace a pasterizace na konci tohoto procesu výroby spojuje tradiční, klasickou výrobu piva s moderními trendy. Stáčírny jsou vybaveny novou, moderní technologií, umožňující finální ošetření piva a jeho balení tak, aby splňovalo náročné požadavky našich současných spotřebitelů.
Takže - Dej bůh štěstí do pivovaru Rohozec a Vám, milovníkům dobrého poctivého českého piva, přejeme spoustu chuťových zážitků nejen s pivem Rohozec.
Vaše DOMÁCÍ PIVOTÉKA.
Výčet ocenění piv z produkce pivovaru Rohozec:
Degustační rok 2020
2.místo - Pivní pečeť - Skalákczech
3.místo - Pivní pečeť - Rohozec X
3.místo - Pivní pečeť - Rohozec Dvanáctka
Degustační rok 2019
1.místo - Pivní pečeť - SKALÁKCZECH
1.místo - Pivní pečeť – World beer seal ROHOZEC Třináctka
1.místo - Pivo České republiky ROHOZEC Podskalák
1.místo - Pivo České republiky ROHOZEC Dvanáctka
3.místo - Pivo České republiky ROHOZEC Dvanáctka (absolutní vítěz)
3.místo - Pivo České republiky ROHOZEC Třináctka (novinářské pivo)
1.místo - Výrobek roku Libereckého kraje v kategorii Alkoholické nápoje - Rohozec Třináctka
3.místo - Nejlepší výrobek roku Libereckého kraje - Rohozec Třináctka
2.místo - Dočesná Žatec - Rohozec 13° tmavá
2.místo - Dočesná Žatec - Rohozec X
1.místo - Pivo roku – Sdružení přátel piva - Podskalák
Degustační rok 2018
3.místo - Dočesná Žatec - ROHOZEC X
1.místo - Dočesná Žatec - ROHOZEC TŘINÁCTKA TMAVÁ
3.místo - Dočesná Žatec - ROHOZEC Jedenáctka řezaná
3.místo - Pivo roku 2018 - ROHOZEC Y
3.místo - Pivo roku 2018 - ROHOZEC Dvanáctka
3.místo - Pivo roku 2018 - ROHOZEC Třináctka
1.místo - Pivo roku 2018 - ROHOZEC Třináctka tmavá
2.místo - Pivo roku 2018 - ROHOZEC Jedenáctka řezaná
2.místo - Pivovar roku 2018 - PIVOVAR ROHOZEC
2. místo - Pivo České republiky 2018 v kategorii Tmavé výčepní pivo – ROHOZEC X
3. místě - Pivo České republiky 2018 v kategorii Speciální pivo tmavé – ROHOZEC Třináctka tmavá
Stříbrná pivní pečeť 2018 – SKALÁKCZECH – v kategorii lehké pivo
Bronzová pivní pečeť 2018 – ROHOZEC Třináctka nefiltrovaná – v kategorii nefiltrované piva
Degustační rok 2017
PIVOVAR ROKU 2017 – 1. místo
Pivo roku 2017 na 3.místě v kategorii Tmavé pivo – ROHOZEC Třináctka tmavá
Cerevisia specialis Pivní speciál roku 2017 – 3. místo ROHOZEC Třináctka tmavá v kategorii polotmavá a tmavá speciální piva
Pivo České republiky 2017 na 2. místě v kategorii Tmavé výčepní pivo – ROHOZEC X
Pivo České republiky 2017na 3. místě v kategorii Speciální pivo tmavé – ROHOZEC Třináctka tmavá
Pivo České republiky 2017 na 3. místě v kategorii novinářská cena – CHERRY BEER
Zlatá pivní pečeť 2017 – SKALAKCZECH– v kategorii lehké pivo
Stříbrná pivní pečeť 2017 – ROHOZEC Třináctka v kategorii světlý speciál
Degustační rok 2016
Rohozec Třinácka tmavý speciál – 3. místo Cerevisia specialis
Rohozec Třináctka tmavý speciál – 2. místo Pivo České republiky 2016
Skaláczech lehké pivo – 3. místo Pivní pečeť 2016
Rohozec Ypsilon – 3. místo Pivo České republiky 2016
Degustační rok 2015
Rohozec Podskalák – 3. místo Pivo České republiky 2015
Rohozec 13% tmavá – 2. místo Dočesná 2015
Rohozec 13% tmavá – 1. místo Chmielaki Krasnostawske 2015
Degustační rok 2014
Rohozec Y – Výrobek Libereckého kraje 2014
13% tmavý speciál – 2. místo Stříbrná pivní pečeť 2014
13% tmavý speciál – 2. místo Cerevisia specialis
13% tmavý speciál – 2. místo Dočesná 2014
Degustační rok 2013
Pivovar roku 2013 – 3. místo Apetit festival Pardubice
Skalák 13% tmavý speciál – 3. místo Pivo České Republiky
Skalák 13% tmavý speciál – 3. místo Cerevisia specialis
Skalák 13% světlý speciál – 3. místo Cerevisia specialis
Skalák 13% tmavý speciál – 3. místo Dočesná 2013 Žatec
SKALÁCZECH lehké pivo – 3. místo Dočesná 2013 Žatec
Rohozec X tmavá desítka– Vítěz „Regionální potravina Libereckého kraje“
Rohozec X tmavá desítka – Vítěz „Výrobek Libereckého kraj“
SKALÁK 11% světlý ležák – 3. místo Chmielaki Krasnostawskie
Skalák 13% tmavý speciál – 3. místo Chmielaki Krasnostawskie
SKALÁK 11% řezaný ležák – 3. místo Pivo roku 2013
Degustační rok 2010
SKALÁK 13% tmavý speciální ležák – 1. místo v soutěži Pivo České Republiky 2010
SKALÁK malinový ležák – 3. místo v soutěži Pivo České Republiky 2010
SKALÁCZECH lehké pivo – 1. místo v soutěži Pivo české republiky 2010
SKALÁCZECH lehké pivo – 2. místo v soutěži Česká pivní pečeť 2010
SKALÁK 11% řezaný ležák – 2. místo v soutěži Dočesná 2010
SKALÁK nealkoholický – 2. místo v soutěži Dočesná 2010
SKALÁK 11% řezaný ležák – 3. místo v soutěži Pivo české republiky 2010
SKALÁK 12% světlý ležák premium – 1. místo v soutěži Český ležák 2010
SKALÁK 12% světlý ležák premium – 2. místo v soutěži Česká pivní pečeť 2010
SKALÁK 13% tmavý – 1. místo v soutěži Chmielaki Krasnostawskie 2010
SKALÁK 11% řezaný ležák – 2. místo v soutěži Chmielaki Krasnostawskie 2010
Degustační rok 2009
PODSKALÁK světlé výčepní pivo – 1. místo v soutěži Pivo roku 2009,
1. místo v soutěži Žatecká Dočesná 2009
SKALÁCZECH lehké pivo – 2. místo v soutěži Česká pivní pečeť 2009
SKALÁCZECH lehké pivo – 1. místo v soutěži Pivo České Republiky 2009
SKALÁCZECH lehké pivo – Výrobek Libereckého kraje 2009
PODSKALÁK světlé výčepní pivo – 1. místo v soutěži Dočesná 2009
SKALÁK nealkoholické pivo – 2. místo v soutěži Dočesná 2009
SKALÁK 11% řezaný ležák – 3. místo v soutěži Dočesná 2009
SKALÁK 11% řezaný ležák – 3. místo v soutěži Dočesná 2009
Degustační rok 2008
SKALÁK 13% světlé speciální pivo – 2. místo v soutěži Česká pivní pečeť 2008
SKALÁK 11% řezaný ležák – 3. místo v soutěži Pivo České Republiky 2008
SKALÁK 11% řezaný ležák – 2. místo v soutěží Dočesná 2008
SKALÁK 13% světlé speciální pivo – 3. místo v soutěži Dočesná 2008
SKALÁK 11% světlý ležák – 1. místo v soutěži Pivo roku 2008
Degustační rok 2007
SKALÁK 11° – 2. místo v soutěži o titul Pivo České republiky 2006 v Českých Budějovicích
Světlé výčepní pivo – 1. místo v soutěži na Radničních dnech 2000 v Brně,
2. místo na Dočesné 2000 v Žatci,
3. místo v soutěži Zlatá korunka 2001 v Brně,
3. místo v soutěži Zlatá korunka 2003 v Brně.
Světlý ležák – 2. místo na Dočesné 2003 v Žatci, 3. místo na Dočesné 2000 v Žatci.
Světlý ležák – Premium – 3. místo v soutěži Parkán klubu Tábor o nejhezčí pivní korunku 2004
Světlý speciál – 2. místo na Dočesné 2003 v Žatci,
3. místo na Dočesné 2002 v Žatci,
3. místo na Dočesné 2001 v Žatci,
3. místo v soutěži Zlatá pivní pečeť 2002 v Táboře.
Produkty Pivovaru Rohozec najdete také v těchto dárkových či degustačních baleních Domácí pivotéky:
- Metr piv v plechu
- Plechovkové pivo
- Dárková sada piv v plechu MEGA - 26+21+1
- Dárková sada piv v plechu MAXI - 24+13
- Dárková sada piva v plechu 20+10
- Pivo v plechu - sada 15+9
- Sada piv v plechu
- Dárková sada 6 piv a pivních pochutin
- Pivo v plechu - 9 ležáků a speciálů
- Nealkoholické pivo - sada 9 plechů
- Degustační sada 15+10+9
- Degustační sada 15+8+5
- Degustační sada 12+6+5
- Dárkový ochutnávkový balík 20 parádních speciálních piv
- Dárkový ochutnávkový balík - výběr 20 špičkových ležáků a speciálů
- Dárkový ochutnávkový balík 20 skvělých ležáků
- Dárkový ochutnávkový balík 15 parádních speciálních piv
- Dárkový ochutnávkový balík - výběr 15 špičkových ležáků a speciálů
- Dárkový ochutnávkový balík 15 skvělých ležáků
- Metr piv - pouze osobní odběr
- Pivní dárek - 7 speciálů II. - pouze osobní odběr
- Pivní dárek - 7 ležáků 11° - pouze osobní odběr
- Pivní dárek - 7 ležáků 12° - pouze osobní odběr
- Pivní dárek - 3x Rohozec - pouze osobní odběr