Stupňovitost piva
Stupňovitost piva - jinak řečeno extrakt původní mladiny (EPM). Lidé si ji většinou pletou s obsahem alkoholu, ale tyto dvě hodnoty nemají přímou úměru. Pro vysvětlení - dvanáctistupňová piva mívají většinou kolem 5% objemu alkoholu, ale dají se vyrobit s nižším (např. 4,6%) ale i s vyšším objemem nad 5,5%.
Stupňovitost piva - tabulka
Stávající název a parametry piva |
Stávající či nový název a parametry piva |
Nealkoholické pivo |
Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu) |
Pivo se sníženým obsahem alkoholu (0,5 – 1,2 % obj. alkoholu) |
Nízkoalkoholické pivo (0,5 – 1,2 % obj. alkoholu) |
Stolní pivo (stupňovitost do 6) |
Stolní pivo (stupňovitost do 6) |
Výčepní pivo (stupňovitost 7-10) |
Výčepní pivo (stupňovitost 7-10) |
Ležák (stupňovitost 11-12) |
Ležák Plné pivo |
Speciální pivo (stupňovitost 13 a více) |
Silné pivo (stupňovitost 13 a více) |
Stupňovitost piva neznamená množství alkoholu v pivu, ale množství extraktu tzv. původní mladiny (EPM) v % hmotnostních.
Nově se zavádí název „atypický pivní nápoj“. Jedná se o nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo modifikovaným způsobem kvašení (není to pivo). V ČR se tento sortiment vyskytuje pouze okrajově.
Co označuje stupňovitost piva?
Stupňovitost piva se odkazuje na množství cukru v pivu, které není vyčerpáno během procesu fermentace. Když pivovar přidá kvasnice do sladového roztoku, kvasnice konzumují cukr a vytváří alkohol a oxid uhličitý. Pokud by však bylo více cukru, než by mohly kvasnice využít, pak by výsledkem bylo sladší pivo s vyšším obsahem alkoholu.
Stupňovitost se měří pomocí hydrometru, což je nástroj, který se používá k měření hustoty kapaliny. Pokud pivovar zná počáteční stupňovitost (OG - Original Gravity) sladového roztoku a konečnou stupňovitost (FG - Final Gravity) piva, může vypočítat, jaký byl obsah cukru, který nebyl využit kvasnicemi.