Glossar der Fachbegriffe
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
Pale Ale
Světlejší druh Ale s jemnou chmelovou hořkostí a sladovější chutí, obvykle méně intenzivní než IPA.
Pasterizace piva
Pasterizace piva je vedle filtrace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. Je to proces záhřevu piva na vysokou teplotu, který úplně zabrzdí nebo alespoň zpomalí živé procesy v pivu, podle intenzity samotné pasterizace. Tento proces má na…
Patok
PATOK-poslední voda, kterou některé pivovary používají k vyslazení mláta.
Pilsner
Druh ležáku, který vznikl v Plzni. Má světlejší barvu, výraznou chmelovou hořkost a čistý sladový profil.
Pípa
PÍPA - nebo taky kohoutek, kohout. Zařízení umožňující regulovaná čepování piva ze sudu. V dobách dávných přímo ze sudů, dnes již je to díky technologiím v podstatě poslední článek před vyčepováním do sklenice (viz. výčepní zařízení).
Pivo
Pivo je kvašený hořký alkoholický nápoj, vyráběný z vody, sladu (obilniny - ječmen, pšenice, žito, oves), chmele a kvasnic (pivovarské kvasinky). Nejen v Česku se jedná o nejpopulárnější a nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je jedním z…
Pivovar
PIVOVAR - součástí poctivého pivovaru je nutný základ - varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna, některé pivovary se pyšní i sladovnou, valná většina používá filtraci a pasterizaci. Je to zkrátka technologický celek, jehož finálním produktem je…
Piwo
PIWO - polský výraz pro pivo. Používá se i v některých oblastech ruska.
Pluchy
PLUCHY-obalové části zrn.
Polotmavé pivo
POLOTMAVÉ PIVO - narozdíl od řezaného piva je polotmavé pivo už tak vařené za pomoci směsí sladů (např. bavorský, karamelový, mnichovský nebo barevný), takže už od varny má svoji charakteristickou barvu, která se nemění po celou dobu výroby až ke…
Porter
PORTER - silné černé (tmavé) pivo. Počátek jeho vaření spadá do 18. století v Anglii. U nás je známý především Pardubický Porter s obsahem 9% obj. alkoholu, vařený od roku 1890. Je součástí téměř všech našich dárkových balení piva.
Porter
Tmavé pivo podobné Stoutu, ale obvykle s lehčím tělem a jemnější chutí.
Pozdní sběr
Víno vyrobené z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 21 °NM. Jsou to vína s bohatší chutí a vyšším obsahem alkoholu.