Druhy piva
Pivo lze rozdělit podle různých kritérií. Mezi nejznámější kritéria patří dělení podle stupňovitosti piva, obsahu alkoholu, způsobu kvašení, barvy a extraktů původní mladiny před zkvašením. Základními skupinami jsou skupina světlá, polotmavá, tmavá a řezaná piva. Dále lze pivo dělit na pak pivo výčepní, ležáky, speciální, portery, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, ovocná a lehká.
Stupňovitost piva
Podle stupňovitosti se piva dělí na:
Způsob kvašení piva
Dále můžeme pivo rozdělit podle způsobu kvašení na:
Barva piva
I taková barva piva prochází módními výkyvy. Jako klíčový zlom v tomto směru u nás v Česku, můžeme považovat objev českého ležáku plzeňského typu. Výrazná zlatá barva umocněná filtrací rychle vystřídala kalná tmavá a polotmavá piva. Důležité pro dobré posouzení barvy filtrovaného piva je ovšem jak precizně umyté sklo, tak i správně vybrané sklo.
Chuť piva
Každý člověk má jiné chutě a každému chutná jiné pivo. Za slovem „chutné pivo“ se skrývá víc než jen hodnocení nápoje jako takového, ale i celkový dojem a to jak moc naše očekávání naplnil a odpovídal atmosféře spolu s okamžikem a náladou, v jaké právě jsme. Proto naše hodnocení nemusí vždy odpovídat kvalitě piva.
Druhy piva v e-shopu.
Rozdělení podle druhů piva v domácí pivotéce.
Jak správně servírovat pivo
· Pivo servírujeme aspoň den odpočinuté v lahvi nebo sudu, nikoli hned po transportu.
· Nesmí být odstáté, ale čerstvě načepované z pivního sudu nebo nalité z lahve.
· Vychlazené na správnou teplotu, která závisí druhu piva.
· Pivo nalíváme do správně zvolené sklenice, která je perfektně čistá, mokrá, ideálně studená a není namražená.