Słownik terminów, Strona 2
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
Double IPA
Silnější verze IPA s vyšším obsahem alkoholu a výraznější chmelovou hořkostí.
EPM
EPM - extrakt původní mladiny, jinak řečeno stupňovitost. Měří se před procesem kvašení a udává obsah rozpuštěných cukrů v mladině.
Filtrace piva
Filtrace piva je vedle pasterizace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. V pivovarech se k tomuto úkonu nejčastěji používají křemelinové filtry, pomocí nichž se z piva před stáčením do lahví či sudů odstraní zbytky kvasinek a…
Flash
FLASH - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "žehlička".
Fruit Beer
Pivo s přídavkem ovoce, které může dodat svěží a sladký charakter.
Gose
Kyselé pivo původem z Německa, s přídavkem soli a často koriandru, osvěžující a lehce pikantní.
Granát
GRANÁT-polotmavé pivo
Hektolitr
HEKTOLITR - lidově hekťák, je dutá míra metrické soustavy a dá dohromady 100 litrů piva (26,4 amerického galonu nebo 22 britských galonů).
Hladinka
HLADINKA- pivo čepované na jeden zátah, s pěnou až na okraj sklenice, s mírným kopečkem a správným poměrem piva a pěny
Holba
HOLBA - velká a široká nádoba hrnkovitého tvaru, v dnešní době obvykle půllitr s jedním uchem, v dřívější době obří nádoba se dvěma uchy na více než 11 litrů.
Humna
Humna - prostor ve sladovně, kde klíčí namočený ječmen
Hvozd
HVOZD-čtvercová věžovitá stavba, kde se suší slad
Chmel
CHMEL - dodává pivu hořkost a je pro výrobu piva samozřejmě nezbytný. Je spousta odrůd chmele a ty naše české a moravské jsou zkrátka pro ta naše piva nejlepší. Asi nejznámější, nejoblíbenější a sládky nejvyhledávanější je Žatecký poloraný červeňák.…
Chmel
Rostlina, která se používá k dochucení piva a dodává mu hořkost a aroma.
chuť piva
Chuť piva - o ní více ve článku Chuť piva na našem Pivním blogu
IBU
IBU (z anglického originálu International Bittering Unit) = jednotka hořkosti piva. Značí tedy stupeň hořkosti piva. Jedna IBU jednotka se rovná jednomu miligramu takzvaných iso-alfa hořkých kyselin na litr piva.
IPA
IPA - India Pale Ale - je styl piva tzv. svrchně kvašených piv v kategorii zvané Pale Ale. Historie sahá na začátek 19. století, kdy se v anglických pivovarech vařilo pivo určené pro vývoz lodní přepravou di Indie. V dnešní době je u nás také v…
IPA
(India Pale Ale): Styl piva s vysokým obsahem chmele, což mu dodává výraznou hořkost a komplexní aroma. Populární jsou zejména ovocné a citrusové tóny.
Kabinetní víno
Víno vyrobené z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19 °NM (stupňů normalizovaného moštoměru). Jsou to lehčí vína s nižším obsahem alkoholu.
Kombi
KOMBI - označení jednoho ze tří typů u nás používané narážecí hlavy, ale pozor - neznamená to, že nahrazuje zbylé dva typy (korb či flash).
Kopačka
KOPAČKA-zařízení, kterým se rozhrnuje mláto při scezování
Korb
KORB - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "bajonet".
Kriek
Styl Lambicu ochucený třešněmi, s výraznou ovocnou chutí.
Křemelina
KŘEMELINA- sypký materiál, který se používá při filtraci piva.
Kvasnice
KVASNICE - jinak řečeno pivovarské kvasinky, jsou houbovité jednobuněčné organismy, které přeměňují zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a oxid uhličitý během hlavního kvašení za současného vytváření chuti piva, trvajícího 6 až 13 dní ve spilkách.