Słownik terminów, Strona 3
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
Kvasnice
Mikroorganismy, které fermentují cukry ze sladu a produkují alkohol a oxid uhličitý.
Kvasnicové pivo
KVASNICOVÉ PIVO - většina lidí si myslí, že kvasnicové pivo je vlastně pivo nefiltrované, ale není tomu tak. Kvasnicové pivo může být filtrované i pasterizované, odlišnost od nefiltrovaného piva je však v tom, že se do hotového piva dodatečně přidává…
Lager
Ležák je spodně kvašené pivo s čistou a svěží chutí, typicky zlatavé barvy. Má jemnou chuť s lehkou hořkostí.
Lambic
Belgické pivo fermentované pomocí divokých kvasinek, často s přídavkem ovoce, jako jsou maliny (Framboise) nebo třešně (Kriek).
Ledové víno
Víno vyrobené z hroznů sklizených a lisovaných při teplotě -7 °C nebo nižší. Cukernatost musí být minimálně 27 °NM. Ledová vína jsou velmi sladká, s výraznou chutí.
Ležák
LEŽÁK - pivo s EPM 11% - 12,99%. Jedenáctky a dvanáctky - asi nejoblíbenější a nejprodávanější piva současnosti u nás v českých zemích. Ležáky jsou oproti výčepním pivům plnější, hutnější nebo chcete-li chlebnatější.
Míchaný nápoj
MÍCHANÝ NÁPOJ - myšleno míchaný nápoj z piva - je mix piva a limonády různých příchutí (zpravidla v poměru 50:50). Používají se piva světlá, polotmavá i černá. Nápoj může být alkoholický i nealkoholický. Často se používá název Radler.
Mílové právo
MÍLOVÉ PRÁVO - bylo výsadou, která umožňovala městům držet si své monopolní postavení ve výrobě piva a znemožňovala jákémukoli jinému vařiči piva v okruhu jedné míle kolem města nabízet pivo či jiné nápoje aniž by měl souhlas městské rady (tehdejší…
Minipivovar
MINIPIVOVAR - pivovar, který neuvaří ročně více než 10 000 hl piva. Zpravidla nemá skleněné hospodářství, tedy nestačí do lahví, ale pouze do sudů a Pet lahví.
Mladina
MLADINA-základní meziprodukt při výrobě piva, ochmelená sladina.
Mláto
MLÁTO-nerozpustné zbytky sladu, používají se ke krmení, protože obsahují výživné látky.
Mlíko
MLÍKO-skoro samá pěna, osvěžující účinek se dostaví, vypije-li se na ex.
Náduvník
NÁDUVNÍK-nádoba k namáčení ječmene.
Narážecí hlava
NARÁŽECÍ HLAVA (naražeč) - důmyslné udělátko, bez nějž bychom z dnešních sudů (kegů) horko těžko zlatavý mok dostali :-) Do sudu přivádí tlačné medium a naopak odvádí pivo směrem k chladícímu a výčepnímu zařízení. U nás známe 3 typy: korb (bajonet),…
Nefiltrované pivo
NEFILTROVANÉ PIVO - pivo, které před stáčením do sudů či lahví neprochází filtrací, je více nebo méně zakalené, protože v něm zůstávají kvasinky a mikročástice. Milovníci piva to ocení, pivo totiž má bohatější a plnější chuť. Jedinci se slabší…
Nepasterované pivo
NEPASTEROVANÉ PIVO - pivo, které před stáčením do sudů či lahví neprochází pasterizací, má kratší trvanlivost, ale o to více chutí, není totiž tak osekané jako pivo pasterizované. Ocenit by to měl každý, kdo má rád pivo pro jeho chuť a ne jen pro to,…
Pale Ale
Světlejší druh Ale s jemnou chmelovou hořkostí a sladovější chutí, obvykle méně intenzivní než IPA.
Pasterizace piva
Pasterizace piva je vedle filtrace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. Je to proces záhřevu piva na vysokou teplotu, který úplně zabrzdí nebo alespoň zpomalí živé procesy v pivu, podle intenzity samotné pasterizace. Tento proces má na…
Patok
PATOK-poslední voda, kterou některé pivovary používají k vyslazení mláta.
Pilsner
Druh ležáku, který vznikl v Plzni. Má světlejší barvu, výraznou chmelovou hořkost a čistý sladový profil.
Pípa
PÍPA - nebo taky kohoutek, kohout. Zařízení umožňující regulovaná čepování piva ze sudu. V dobách dávných přímo ze sudů, dnes již je to díky technologiím v podstatě poslední článek před vyčepováním do sklenice (viz. výčepní zařízení).
Pivo
Pivo je kvašený hořký alkoholický nápoj, vyráběný z vody, sladu (obilniny - ječmen, pšenice, žito, oves), chmele a kvasnic (pivovarské kvasinky). Nejen v Česku se jedná o nejpopulárnější a nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je jedním z…
Pivovar
PIVOVAR - součástí poctivého pivovaru je nutný základ - varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna, některé pivovary se pyšní i sladovnou, valná většina používá filtraci a pasterizaci. Je to zkrátka technologický celek, jehož finálním produktem je…
Piwo
PIWO - polský výraz pro pivo. Používá se i v některých oblastech ruska.
Pluchy
PLUCHY-obalové části zrn.