Glossar der Fachbegriffe
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
Ale
Horně kvašené pivo, které se fermentuje při vyšších teplotách. Je často bohaté na ovocné a květinové tóny.
ALE pivo
ALE -[ejl] je označení skupiny typů svrchně kvašených piv, jako např. porter, stout nebo ovesná, žitná či pšeničná piva.
Amber Ale
Pivo s bohatou jantarovou barvou a vyváženým profilem sladových a chmelových chutí.
Aroma
AROMA - toto slovo v sobě zahrnuje vůni, pach, buket, nádech, zkrátka dojem z jakéhokoli očichání piva.
bag-in-box
Bag-in-box je typ obalu, který se běžně používá pro skladování a distribuci tekutin, zejména nápojů jako jsou víno, džusy a oleje. Systém se skládá ze dvou hlavních částí: vnitřního plastového sáčku, který obsahuje tekutinu, a vnějšího kartonového…
Bachor
BACHOR-pytel, kterým se podkládají sudy.
Bajonet
Slangové označení typu narážecí hlavy, oficiální název je korb.
Barleywine
Silné pivo s vysokým obsahem alkoholu, které připomíná víno, ale je sladovější a často s tóny ovoce a karamelu.
Barva
Barvu lze posuzovat dle stupnice European Brewery Convention - EBC. Každý pivní styl má své určité barevné rozmezí. Více se můžete dočíst v článku Barva piva
Bečka
BEČKA - slangový výraz pro sud (keg) piva. Bývala to ovšem oficiální měrná jednotka, které počítala s opravdu pořádnou žízní :-) Do bečky se totiž vešlo 270 litrů piva.
Beer
BEER - anglický výraz pro pivo.
Berliner Weisse
Lehké kyselé pivo s nízkým obsahem alkoholu, často ochucené ovocnými sirupy.
Bier
BIER - německý výraz pro pivo.
Bière
Bière - francouzský výraz pro pivo.
Biiru
BIRRU - japonský výraz pro pivo.
Blond Ale
Lehké, světlé pivo s jemnými ovocnými a sladovými tóny, mírnou hořkostí.
Brown Ale
Pivo s tmavší, hnědou barvou a sladovými tóny oříšků, čokolády a karamelu.
Cerveza
CERVEZA - španělský výraz pro pivo.
Cider
CIDER - [sidr] není pivo, ale nápoj vzniklý zkvašením šťávy z padaných jablek.
Cíz
CÍZ-plechová nádoba s dírkovaným dnem, která zachytává vyvařený chmel.
Courni
COURNI - staré (cca 100 let před Kristem) irské pivo.
Černé pivo
Černé pivo - nebo taky tmavé pivo, je pivo vařené za pomoci směsí sladů (např. mnichovský, karamelový, barevný), které mu dodávají onu tmavou až černou barvu. Tato piva můžou být vyráběna napříč téměř celým spektrem stupňovitosti, tedy výčepní,…
Čochtan
ČOCHTAN-když máte pivo až po okraj sklenice, takové pivo se musí vypít co nejrychleji.
Deka
DEKA- pěna z vyplavených vyčerpaných kvasnic.
Dokvašování
DOKVAŠOVÁNÍ- zrání piva či maturace