Glossar der Fachbegriffe, Seite 4
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
Polotmavé pivo
POLOTMAVÉ PIVO - narozdíl od řezaného piva je polotmavé pivo už tak vařené za pomoci směsí sladů (např. bavorský, karamelový, mnichovský nebo barevný), takže už od varny má svoji charakteristickou barvu, která se nemění po celou dobu výroby až ke…
Porter
PORTER - silné černé (tmavé) pivo. Počátek jeho vaření spadá do 18. století v Anglii. U nás je známý především Pardubický Porter s obsahem 9% obj. alkoholu, vařený od roku 1890. Je součástí téměř všech našich dárkových balení piva.
Porter
Tmavé pivo podobné Stoutu, ale obvykle s lehčím tělem a jemnější chutí.
Pozdní sběr
Víno vyrobené z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 21 °NM. Jsou to vína s bohatší chutí a vyšším obsahem alkoholu.
Rmut
RMUT-směs sladového šrotu a vody.
Rmutování
Směs sladu s vodou, která zahříváním uvolňuje cukry potřebné pro kvašení.
Řezané pivo
ŘEZANÉ PIVO - pivo vytvořené sloučením piva světlého a černého. Díky přítomnosti piva černého je řezané pivo zpravidla sladší než pivo světlé a je tedy oblíbenější u žen. Většinou se s tímto pivem setkáme v hospodách, kde nám jej načepují právě ze…
Sanitace
SANITACE - proces chemického čištění pivního vedení od narážecí hlavy po výčepní kohout.
Session IPA
Lehčí varianta IPA s nižším obsahem alkoholu, ale stále s výrazným chmelovým aroma.
Slad
SLAD - jinak obilovina (zrno); pro výrobu piva se používá zpravidla ječmen, případně pšenice, ale jsou i piva z žita a ovsa; zrno se před vařením piva nechá naklíčit a usušit v procesu zvaném sladování, aby se rozštěpily polysachariy na jednoduché…
Slaďák
SLAĎÁK-dělník, který pracuje při výrobě sladu.
Slámové víno
Víno vyrobené z hroznů, které byly před lisováním po dobu alespoň tří měsíců sušeny na slámě nebo rákosu, nebo zavěšené ve větrané místnosti. Cukernatost musí být minimálně 27 °NM. Slámová vína jsou velmi sladká a aromatická.
Sor
SOR - maďarský výraz pro pivo.
Sour Beer
(Kyselé pivo): Styl piva s kyselým nebo nakyslým profilem, často fermentované pomocí divokých kvasinek nebo bakterií.
Speciální pivo
SPECIÁLNÍ PIVO - pivo s EPM min. 13%.
Spilka
SPILKA-místnost s kvasnými káděmi.
Spodní kvašení
SPODNÍ KVAŠENÍ - jde o kvasný proces, po jehož dokončení klesnou kvasinky na dno kvasné nádoby (spilky). Optimální teplota pro hlavní kvašení je 6-8°C a proces se zastavuje okolo 0°C. Ve většině pivovarů se používají kvasnice rodu Saccharomyces…
Stolní pivo
STOLNÍ PIVO - nebo taky lehké pivo, je pivo s EPM max. 7,99%.
Stout
STOUT - svrchně kvašené tmavé pivo typu ale vyráběné za pomoci praženého sladu, charakteristické hustou pěnou, tmavou barvou a někdy ovocnou příchutí. Často jde o silné pivo (alc. až 8% obj.), nezřídka podobné pivům…
Stout
Tmavé pivo s výraznými tóny kávy, čokolády a karamelu. Má bohatou a plnou chuť.
Stupňovitost piva
Stupňovitost piva - jinak řečeno extrakt původní mladiny (EPM). Lidé si ji většinou pletou s obsahem alkoholu, ale tyto dvě hodnoty nemají přímou úměru. Pro vysvětlení - dvanáctistupňová piva mívají většinou kolem 5% objemu alkoholu, ale dají se…
Světlé pivo
SVĚTLÉ PIVO - pro nás v česku naprosto běžný výraz a zároveň nejprodávanější kategorie piv. Výraz světlé pivo ale sahá do hluboké historie vaření piva, kdy nejprve byla piva hodně tmavá až podezřele začernalá. Světlá piva spatřila světlo světa až…
Svrchní kvašení
SVRCHNÍ KVAŠENÍ - jde o kvasný proces, při kterém kvasinky stoupají k hornímu okraji kvasné nádoby (spilky). Optimální teplota pro hlavní kvašení je 17-25°C a proces kvašení ustává okolo 10°C. Zpravidla se používají kvasnice…
Šnyt
ŠNYT-třetinové pivo ve velkém půllitru, tudíž z většiny tvořené pěnou.
Šrotování
ŠROTOVÁNÍ -první proces při výrobě piva, drcení sladu.