Expirace všech piv je po Vánocích, můžete v klidu objednávat.

Slovník pojmů, Strana 2

A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž

Double IPA

Silnější verze IPA s vyšším obsahem alkoholu a výraznější chmelovou hořkostí.

EPM

EPM - extrakt původní mladiny, jinak řečeno stupňovitost. Měří se před procesem kvašení a udává obsah rozpuštěných cukrů v mladině.

Filtrace piva

Filtrace piva je vedle pasterizace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. V pivovarech se k tomuto úkonu nejčastěji používají křemelinové filtry, pomocí nichž se z piva před stáčením do lahví či sudů odstraní zbytky kvasinek a…

Flash

FLASH - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "žehlička".

Fruit Beer

Pivo s přídavkem ovoce, které může dodat svěží a sladký charakter.  

Gose

Kyselé pivo původem z Německa, s přídavkem soli a často koriandru, osvěžující a lehce pikantní.

Granát

GRANÁT-polotmavé pivo

Hektolitr

HEKTOLITR - lidově hekťák, je dutá míra metrické soustavy a dá dohromady 100 litrů piva (26,4 amerického galonu nebo 22 britských galonů).

Hladinka

HLADINKA- pivo čepované na jeden zátah, s pěnou až na okraj sklenice, s mírným kopečkem a správným poměrem piva a pěny

Holba

HOLBA - velká a široká nádoba hrnkovitého tvaru, v dnešní době obvykle půllitr s jedním uchem, v dřívější době obří nádoba se dvěma uchy na více než 11 litrů.

Humna

Humna - prostor ve sladovně, kde klíčí namočený ječmen

Hvozd

HVOZD-čtvercová věžovitá stavba, kde se suší slad

Chmel

CHMEL - dodává pivu hořkost a je pro výrobu piva samozřejmě nezbytný. Je spousta odrůd chmele a ty naše české a moravské jsou zkrátka pro ta naše piva nejlepší. Asi nejznámější, nejoblíbenější a sládky nejvyhledávanější je Žatecký poloraný červeňák.…

Chmel

Rostlina, která se používá k dochucení piva a dodává mu hořkost a aroma.

chuť

Chuť je  zprostředkována chuťovými pohárky na jazyku a dalšími senzorickými mechanismy. Chuťové pohárky jsou schopny rozpoznat pět základních chuťových kvalit: sladké, kyselé, slané, hořké a umami (chuť, která je bohatá a plná, často asociována…

IBU

  IBU (z anglického originálu International Bittering Unit) = jednotka hořkosti piva. Značí tedy stupeň hořkosti piva. Jedna IBU jednotka se rovná jednomu miligramu takzvaných iso-alfa hořkých kyselin na litr piva.

IPA

IPA - India Pale Ale - je styl piva tzv. svrchně kvašených piv v kategorii zvané Pale Ale. Historie sahá na začátek 19. století, kdy se v anglických pivovarech vařilo pivo určené pro vývoz lodní přepravou di Indie. V dnešní době je u nás také v…

IPA

(India Pale Ale): Styl piva s vysokým obsahem chmele, což mu dodává výraznou hořkost a komplexní aroma. Populární jsou zejména ovocné a citrusové tóny.

Kabinetní víno

Víno vyrobené z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19 °NM (stupňů normalizovaného moštoměru). Jsou to lehčí vína s nižším obsahem alkoholu.

Kombi

KOMBI - označení jednoho ze tří typů u nás používané narážecí hlavy, ale pozor - neznamená to, že nahrazuje zbylé dva typy (korb či flash).

Kopačka

KOPAČKA-zařízení, kterým se rozhrnuje mláto při scezování

Korb

KORB - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "bajonet".

Kriek

Styl Lambicu ochucený třešněmi, s výraznou ovocnou chutí.

Křemelina

KŘEMELINA- sypký materiál, který se používá při filtraci piva. 

Kvasnice

KVASNICE - jinak řečeno pivovarské kvasinky, jsou houbovité jednobuněčné organismy, které přeměňují zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a oxid uhličitý během hlavního kvašení za současného vytváření chuti piva, trvajícího 6 až 13 dní ve spilkách.

Nahoru
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX